ΜΕΝΟΥ

ΓΛΩΣΣΑ


Το ρόδι που δωρίζεται

Σχεδίασέ το, χρωμάτισέ το, στόλισέ το και χάρισέ το στα αγαπημένα σου πρόσωπα για να σε θυμούνται για πάντα!

Τι θα χρειαστείς:

-Πηλός ή αλατοζύμη*

-Ψαλίδι

-Καλαμάκι

-Οδοντογλυφίδα

-Εκτύπωση ροδιού**

-Κορδόνι ή κορδέλα

*Συνταγή για αλατοζύμη  **Σχέδιο ροδιού

Το ρόδι που δωρίζεται

Ένα ρόδι μα τι ρόδι; Ένα ρόδι δώρο! Σχεδίασέ το, χρωμάτισέ το, στόλισέ το και χάρισέ το στα αγαπημένα σου πρόσωπα για να σε θυμούνται για πάντα!  Αλλά προσοχή αυτή η δημιουργία θέλει χρόνο και μεράκι γιατί… ένα ρόδι δε φτιάχνεται στο πόδι!

 

 

Είναι τόσο διασκεδαστικό να παίρνεις δώρα! Κι όχι μόνο να δέχεσαι, αλλά και να προσφέρεις. Η έννοια του δώρου υπήρχε και στην αρχαιότητα. Μάλιστα οι άνθρωποι χάριζαν δώρα όχι μόνο στους αγαπημένους τους, αλλά και στους θεούς για να τους ευχαριστήσουν. Τι δώρο όμως μπορεί να προσφέρεις σε έναν θεό ή μια θεά που τα έχει όλα; Οι Αθηναίοι πρόσφεραν ως δώρο στην προστάτιδα θεά της πόλης τους, την Αθηνά, αγάλματα κοριτσιών, τις Kόρες. Οι Kόρες, που ίσως παρουσίαζαν την ίδια τη θεά ή ιέρειές της, συχνά κρατούσαν στο χέρι τους ένα ρόδι για να το προσφέρουν ως δώρο στην Αθηνά. Οι πολυάριθμοι σπόροι και το κόκκινο λαμπερό χρώμα του ροδιού το έκαναν σύμβολο αφθονίας, καλής ζωής και καλοτυχίας. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και σήμερα εξακολουθούμε να χαρίζουμε ρόδια ως γούρια. Εμπρός, φτιάξε το πιο όμορφο ρόδι για να το κάνεις δώρο στα αγαπημένα σου πρόσωπα!

Eκτύπωσε τη δραστηριότητα.
1

Για να φτιάξεις το πιο όμορφο δώρο πρώτα από όλα συγκέντρωσε όλα τα υλικά σου σε μια επίπεδη σκληρή επιφάνεια.

2

Ας ξεκινήσουμε την κατασκευή! Εκτύπωσε και κόψε το σχέδιο του ροδιού. Αν θέλεις μπορείς να κολλήσεις το σχέδιο σε χαρτόνι ώστε να είναι πιο σταθερό.

3

Πάρε ένα κομμάτι πηλού ή αλατοζύμης αρκετό για να πλάσεις μία μπάλα σε μέγεθος μπάλας του πινγκ πονγκ. Πίεσέ τη για να σχηματίσεις έναν δίσκο λίγο μεγαλύτερο από το σχέδιο του ροδιού που έκοψες.

4

Εφάρμοσε προσεκτικά το σχέδιο του ροδιού που έχεις κόψει, πάνω στον δίσκο που έφτιαξες και χρησιμοποίησέ το ως οδηγό για να δημιουργήσεις το δικό σου έργο.

5

Χάραξε βαθιά τον πηλό ή την αλατοζύμη με την οδοντογλυφίδα γύρω από το περίγραμμα του χάρτινου ροδιού.

6

Αφαίρεσε προσεκτικά το περιττό υλικό γύρω -γύρω.

7

Μην ξεχάσεις να κάνεις την τρύπα στο πήλινο ρόδι σου στο σημείο που σου υποδεικνύει το σχέδιο. Έτσι θα μπορέσεις να περάσεις αργότερα κορδέλα ή κορδόνι από αυτήν για να το κρεμάσεις.

8

Άφησε το να στεγνώσει μια ημέρα και μια νύχτα για να σταθεροποιηθεί.

9

Tο ρόδι σου είναι έτοιμο! Τώρα μπορείς να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη και να το διακοσμήσεις όπως σου αρέσει. Έπειτα αν θέλεις ανάρτησε το έργο σου στην Gallery του acropolismuseum kids.