ΜΕΝΟΥ

ΓΛΩΣΣΑ


Αρχαίων Γεύσεις! Μελόπιτα

Τι θα χρειαστείς:

-1 κούπα αλεύρι

- 3 αυγά

-1/4 κούπας σουσάμι

-Κανέλα

-3/4 κούπας θυμαρίσιο μέλι

-1/4 κούπας ανάλατα αμύγδαλα ψιλοκομμένα

-1/4 κούπας καρύδια ψιλοκομμένα

Προσοχή: Εάν έχεις αλλεργία σε κάποια από τα παραπάνω υλικά μπορείς να τα αντικαταστήσεις με άλλα που δε θα κάνουν κακό στην υγεία σου.

Μία πίτα σκέτη γλύκα

Ήξερες ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν μόνο το μέλι ως γλυκαντικό στη διατροφή τους; Βλέπεις η ζάχαρη δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις ένα διάλειμμα από τη ζάχαρη αλλά λαχταράς ένα γλυκό μη διστάσεις ούτε λεπτό. Φτιάξε παρέα με τον/τη βοηθό σου τη μελόπιτα, το πεντανόστιμο και θρεπτικό γλύκισμα που σου προτείνουμε. Μην ξεχάσεις να ανεβάσεις μια φωτογραφία της μελόπιτάς σου στη Gallery.

 

 

Για τους αρχαίους Έλληνες το μέλι αποτελούσε θείο δώρο και το χρησιμοποιούσαν άφθονο τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Μάλιστα πίστευαν πως έπεφτε με την πρωινή δροσιά από τον ουρανό πάνω στα λουλούδια και από εκεί το μάζευαν οι μέλισσες. Το μέλι θεωρούνταν υπερτροφή και στην αρχαιότητα. Ήταν κοινό μυστικό ότι η τροφός του Δία, η νύμφη Μέλισσα, τον τάιζε μέλι και γάλα για να δυναμώσει. Και τι δεν έφτιαχναν με μέλι! Παστέλι με σουσάμι, μουσταλευριά, τηγανίτες αλλά και την περίφημη μελιτούττα, δηλαδή τη μελόπιτα. Κι αν νομίζεις ότι αυτή η πίτα ήταν ένα συνηθισμένο γλυκό, καλύτερα να το ξανασκεφτείς! Λέγεται ότι μελόπιτες πρόσφεραν οι κάτοικοι της Αθήνας στο ιερό φίδι που κατοικούσε στην Ακρόπολη για να το καλοπιάσουν. Όταν μία ημέρα τις άφησε ανέγγιχτες μεγάλο κακό βρήκε την πόλη. Ήταν η μέρα που οι Πέρσες εισέβαλλαν στην Αθήνα προκαλώντας καταστροφές στην Ακρόπολη. Η μελόπιτα ήταν τόσο νόστιμη που ακόμα και ο Κέρβερος, ο φοβερός φύλακας του κάτω κόσμου, γινόταν ξαφνικά φιλικός όταν του την πρόσφεραν. 

Εσύ για ποιον θα έφτιαχνες αυτό το λαχταριστό γλύκισμα;

Eκτύπωσε τη δραστηριότητα.

Ζήτησε από τον/τη βοηθό σου να προθερμάνει τον φούρνο.

Ανακάτεψε καλά σε μια λεκάνη τα αυγά με το μέλι.

Σιγά -σιγά πρόσθεσε το αλεύρι, τους ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους, το σουσάμι κι αν θέλεις λίγη κανέλα.

Άλειψε με λίγο λάδι ένα ταψί ή μια φόρμα κέικ και πάλωσε τη ζύμη ομοιόμορφα.

Ζήτησε απο τον/τη βοηθό σου να βάλει τη μελόπιτα στο φούρνο για να ψηθεί για μισή ώρα περίπου.

Τώρα μπορείτε με τον/τη βοηθό σου να βγάλετε τη μελόπιτα από το φούρνο. Όταν κρυώσει η μελόπιτα χρησιμοποίησε σουσάμι ή/και κανέλα για να τη διακοσμήσεις.