ΜΕΝΟΥ

ΓΛΩΣΣΑ


Ιππείς σε λεωφόρο… Φτιάξε τώρα τη ζωφόρο!

Κατασκεύασε ένα μέρος της ζωφόρου του Παρθενώνα.

Τι θα χρειαστείς:

-χαρτί ή χαρτόνι

-ψαλίδι

-χρωματιστά μολύβια (προαιρετικά)

-κόλλα ή κολλητική ταινία διπλής όψης

Ιππείς σε λεωφόρο… Φτιάξε τώρα τη ζωφόρο!

Φτιάξε το πιο επικό ιππικό! Εκτύπωσε, κόψε, κόλλησε και κατασκεύασε τρεις λίθους από τη δυτική ζωφόρο του Παρθενώνα. Βάλε τους στη σωστή σειρά και δες να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου οι ιππείς και τα άλογα που δημιούργησε ο αρχαίος γλύπτης Φειδίας και η ομάδα του. Μπορείς να χρωματίσεις τις φιγούρες ή να τις εκτυπώσεις πάνω σε χρωματιστό χαρτόνι για να κάνεις το αποτέλεσμα ακόμα πιο ζωντανό! Άλλωστε έτσι ήταν και στην αρχαιότητα.

 

 

Έχεις ακουστά τη ζωφόρο του Παρθενώνα; Είναι αυτή η συνεχής ανάγλυφη παράσταση που αναπτύσσεται γύρω-γύρω από τον ναό και έχει μήκος 160 μέτρα, όσο 10 νταλίκες στη σειρά δηλαδή ή ένα μικρό κρουαζιερόπλοιο. Το θέμα της είναι η πομπή των Παναθηναίων, της μεγαλύτερης γιορτής της πόλης αφιερωμένης στη θεά Αθηνά. Ανάμεσα στις 378 φιγούρες που δημιούργησε για τη ζωφόρο ο γλύπτης Φειδίας και η ομάδα του, θα δεις να ζωντανεύουν θεοί, ιερείς, άρχοντες, άντρες, γυναίκες, νέοι αλλά και ηλικιωμένοι, καθώς και ζώα, κυρίως άλογα. Και μη σου κάνει εντύπωση που μεγάλο μέρος της πομπής καλύπτεται από τους ιππείς καθώς οι αρχαίοι θεωρούσαν τη θεά  Αθηνά, την προστάτιδα της πόλης τους, δαμάστρια των αλόγων και εφευρέτρια του χαλιναριού.  

Από τους 16 λίθους της δυτικής πλευράς της ζωφόρου που απεικονίζουν την προετοιμασία των ιππέων ώστε να πάρουν μέρος στην πομπή,  εμείς σου δίνουμε, προς το παρόν, τρεις από όσους εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκτύπωσε, κατασκεύασε και τοποθέτησέ τον ένα δίπλα στον άλλο για να δημιουργήσεις ένα μικρό μέρος αυτού του επικού αριστουργήματος!

Eκτύπωσε τη δραστηριότητα.
1

Eκτύπωσε το σχέδιο του λίθου.

2

Kόψε γύρω γύρω τις συνεχόμενες γραμμές.

3

Σε αυτό το στάδιο είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να χρωματίσεις το σχέδιο αν θέλεις.

4

Στη συνέχεια δίπλωσε τις διακεκομμένες γραμμές.

5

Κόλλησε όπου αναφέρεται.

6

To αποτέλεσμα θα είναι ένα ορθογώνιο κουτί. Ο λίθος της ζωφόρου είναι έτοιμος!

7

Ακολούθησε τις ίδιες οδηγίες και για τους άλλους λίθους. Βάλε τον ένα δίπλα στον άλλον και στόλισε το δωμάτιό σου.