ΜΕΝΟΥ

ΓΛΩΣΣΑ


Όσο γυρνάει, κελαηδάει.

Κατασκεύασε ένα αρχαίο μουσικό παιχνίδι με ιδιαίτερο ήχο.

Τι θα χρειαστείς:

-ένα μεγάλο κουμπί

-σπάγκο ή κορδόνι

Όσο γυρνάει κελαηδάει

Γυρνάς, τεντώνεις, χαλαρώνεις! Έτσι παίζεται η ίυγγα, ένα παιδικό παιχνίδι ιδιαίτερα δημοφιλές στην αρχαία Αθήνα με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.  Δεν είναι δύσκολο να το φτιάξεις, θα χρειαστείς υλικά που σίγουρα θα βρεις στο σπίτι σου και όρεξη για δημιουργία.

 

 

Παιχνίδι, Νύμφη ή πουλί; Η ίυγγα είναι και τα τρία μαζί! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η ίυγγα ήταν ένα παιδικό παιχνίδι που είχε τη μορφή, συνήθως,  ξύλινου ή πήλινου τροχού, ο οποίος είχε τρύπες  από όπου περνούσε μια διπλή κλωστή. Το παιδί έστριβε την κλωστή αρκετά, ώστε με το τράβηγμα και την περιστροφή του τροχού να παράγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος που θυμίζει τη φωνή του πτηνού ίυγγα, δηλαδή της σημερινής σουσουράδας.  Ο μύθος λέει ότι η ίυγγα δεν ήταν πάντα σουσουράδα. Ήταν μια όμορφη Νύμφη,  την οποία η θεά  Ήρα από ζήλια μετέτρεψε σε πτηνό.  Δεν έχεις περιέργεια να ακούσεις τον ήχο που κάνει αυτός  μαγικός τροχός; Ορίστε λοιπόν οδηγίες για να φτιάξεις τον δικό σου!

Φτιάξε τη δική σου ίυγγα ή περισσότερες από μία μαζί με τους φίλους ή την οικογένειά σου και 'ανέβασε' μια φωτογραφία στη Gallery μας .

Eκτύπωσε τη δραστηριότητα.
1

Συγκέντρωσε τα υλικά σου δηλαδή το κουμπί και τον χοντρό σπάγκο. Προτίμησε ένα κουμπί μεγάλου μεγέθους για καλύτερο αποτέλεσμα.

2

Πέρασε τον σπάγκο μέσα από τις δύο τρύπες του κουμπιού.

3

Στη συνέχεια δέσε με κόμπο τις δύο ελεύθερες άκρες του σπάγκου. Η ίυγγά σου είναι έτοιμη.

4

Ώρα για παιχνίδι. Γύρνα πολύ σφιχτά τον σπάγκο.

5

Τέντωσε και χαλάρωσε τα χέρια σου ρυθμικά και άκου τον μοναδικό ήχο της ίυγγας.

6

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις πηλό για να φτιάξεις την ίυγγά σου όπως κάποτε οι αρχαίοι. Στη περίπτωση αυτή θα χρειαστείς ένα αντικείμενο, όπως καλαμάκια, για να ανοίξεις τις τρύπες.

7

Τι θα έλεγες να ζωγραφίσεις με χρώματα ή να σχεδιάσεις την πήλινη ίυγγά σου;